top of page

Top tre vandreture på Bornholm!

Vil man opleve det bedste fra Bornholm på nogle dage, så kan det anbefales at udvælge et par af de bedste etaper. Hvis man som os foretrækker havudsigt, klippekyst, ingen biler tæt på ruten og et par seværdigheder undervejs, så er turene her nogle gode bud.



1. Gudhjem - Helligdomsklipperne - Døndalen -

Stammershalle


Gudhjem er i sig selv værd et besøg med hyggelige butikker, arrangementer på havnen, Oluf Høst-museet og røgeriet. Derudover er jernalderbopladsen Bokul og den lille sø Gråmyr også værd et besøg. Bokul kan man finde ved at gå efter det dannebrogsflag, som man kan se fra næsten hele byen.


Fra Gudhjem kan man gå langs kystien gennem frodig skov og smukke klipper til Helligdomsklipperne, der er 20 meter høje klipper og grotter. Her ligger også Bornholms Kunstmuseum, der primært har moderne kunst i skiftende udstillinger og en fast udstilling med bl.a. guldaldermalerier af øens smukke motiver.

Fra Helligdomsklipperne kan man tage en afstikker ind i Døndalen, der er en særlig frodig sprækkedal med Danmarks største vandfald på 22 meter.

Fra Døndalen kan man fortsætte videre langs kyststien, tage en afstikker til Troldskoven for at se en enorm såkaldt vandreblok og endelig når man Stammershalle, hvor der er smuk udsigt, bautasten og gravpladser fra jernalderen.

Læs mere om Døndalen og Troldskoven i et blogindlæg her.

Du kan komme med på en fællestur fra Gudhjem til Stammershalle fredag den 19. maj 2023. Det er med sejltur fra Gudhjem til Helligdomsklipperne, fem km vandretur med guide og en dejlig frokost på Stammershalle Badehotel.






2. Sprækkedalene:

Døndalen, Ekkodalen, Svartingedalen, Stavehøl


Har man været rundt på øen en del gange, opdager man efterhånden, at der er en fællesnævner ved nogle af de flotteste vandreruter. Det er de varierede skove, lidt klippefremspring, måske er der læ for vinden og det er som om, at der er ekstra frodigt her.

Det er typisk for Bornholms såkaldte sprækkedale, der er sprækker i grundfjeldet, der blev dannet for ca. 1-1,4 mia. år siden. Man kan se dem tydeligt på et højdekort over Bornholm, hvor de alle går skråt over øen fra nord-øst til syd-vest.


I en sprækkedal er der klippesider på hver side af dalen, der giver læ for vinden og har bevirket at leret jord har siddet fast her, hvilket giver særlige gode forhold for en masse arter. Dertil kommer det, at disse områder har været svære at dyrke pga. klippeterrænnet, så mange af sprækkedalene har passet sig selv og har udviklet sig til områder med særlige mange plante- og dyrearter.

Den længste og mest berømte sprækkedal er Ekkodalen. Ekkodalen er faktisk blot en del af den i alt 12 km lange sprækkedal, der går fra Saltuna og Randkløve Skår syd for Gudhjem og følger Kelse Å ind til Ekkodalen i Almindingen. Fra Almindingen går den under jorden hele vejen til Arnager syd for Rønne. Ekkodalen er 70 meter bred og råber man ind i den høje klippeside får man ekko! Staten og Naturstyrelsen har gennem tiden valgt at holde dalen åben med marker og kvæg.

De øvrige sprækkedale er næsten mere spændende - for her har skoven udviklet sig mere hulter til bulter. Vandrestierne i Døndalen, Svartingedalen og Stavehøl er alle kendetegnet af varieret skov, hvor stien går langs en å. Der er et vandfald forenden af åen i Stavehøl, omend det er mindre end i Døndalen.


Det er også i sprækkedalene, at foråret kommer først! Der er læ og et par grader varmere, så i april er dalene typisk dækket af et flor af anemoner. Så hvis man er på Bornholm om foråret, er det oplagt at lægge vandreturen forbi en sprækkedal.​

Læs mere om Døndalen her.

Læs mere om en fællestur til Bornholm, hvor vi besøger nogle af sprækkedalene:


3. ​​Jons Kapel/Vang - Slotsslyngen - Hammershus


Turen starter med en lang trappe ned langs klipperne fra Jons Kapel på øens vestside, hvorefter den går til Vang. Herefter er der smuk udsigt hele vejen til Hammershus og til Sverige på klare dage.


Derefter går turen ind i Slotsslyngens fine varierede skove indtil man når Hammershus, der stadig gør et stort indtryk efter mange år!


Læs mere om ruten her

​​



97 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Post: Blog2_Post
  • Facebook
  • Instagram

© 2024 Happy Hike

Happy Hike Aps

Medlem af Rejsegarantifonden regnr.  3323

CVR 41766581

maria@happyhike.dk

Telefon +45 25 21 02 20

Sundby Parkvej 14, 4. t. h.

2300 København S

Danmark

bottom of page