top of page

Vandretur i Ingmar Bergmans filmkulisse

Opdateret: 15. mar.

Hovs Hallar er navnet på en klippestrand, der ligger knapt 2 timers bilkørsel fra København, ved Båstad, nord for Helsingborg. Klippestranden er kendt for at være filmkulissen til en af Ingmar Bergmans mest berømte filmscener. Det er en scene i filmen "Det syvende segl" fra 1957, hvor hovedpersonen spillet af Max von Sydow spiller skak mod Døden selv!


Klippelandskabet er meget velegnet til vandring, og der går en fin vandresti op og ned langs kysten. Se den korteste rute på 4 km her, der kan forlænges ved at følge Skåneleden mod nord!


Filmen foregår i middelalderen under den sorte død og handler om korsridderen Antonius, spillet af Max von Sydow, som vender tilbage til Sverige under den sorte død i 1300-tallet. Ridderen har mistet troen på Gud, og så kommer Døden (Bengt Ekeroth) efter ham. Ridderen udfordrer ham til skak, så han i det mindste kan udsætte sin dødsdom, så længe spillet er i gang!Der er også blevet plads til en del galgenhumor i scenen. Som ridderen siger på et tidspunkt: "Vänta ett ögonblick", hvorpå Døden svarer: "Så säger Ni alla."


Bergman har i sine selvbiografier og dokumentarer fortalt om sin store dødsangst, der af og til tog overhånd hos ham. Ligesom Bergmans øvrige film, handler Det Sjunde Inseglet om eksistentielle spørgsmål om døden og frelse, og ifølge Peter Schepelern, ph.d. i Film- og Medievidenskab og lektor emeritus ved Københavns Universitet, kan den også ses som en allegori over 1950'ernes frygt for atomkrig.


Hvorfor spille skak ved Hovs Hallar?

Men hvorfor valgte Bergman netop klippestranden ved Hovs Hallar som kulisse til denne scene? Hvorfor valgte han ikke nogle af Skånes, Ølands eller Gotlands sandstrande? Et bud kan være, at handlingen i denne scene - at spille skak med Døden - er så tilpas dramatisk og overjordisk, at det kræver en tilsvarende dramatisk kulisse. Et slag skak på en almindelig flad sandstrand i solskinsvejr eller hjemme i en middelalder-dagligstue kunne måske risikere at gøre scenen komisk i stedet for dramatisk!


Tennis, prinser og prinsesser i Båstad

Båstad ligger 15 minutter fra Hovs Hallar og er kendt som Sveriges tennis-hovedstad. Der afholdes en ATP-turnering for herrerne hvert år i uge 29, mens kvindernes WTA-turnering spilles i uge 28. Holger Rune deltog i turneringen i 2022, og tidligere har Caroline Wozniacki vundet turneringen. Jeg har selv spillet tennis her på Båstad Tennisklubs sommerakademi, mens jeg boede hos min Farmor, der havde sommerhus i byen! Som en følge af den store popularitet for padel-tennis, så er der de senere også kommet en padelturnering til byen - Swedish Padel Open.


I tennisveckan i midten af juli er Båstad samlingssted for en masse svenske kendisser, og det var netop på en af Båstads natklubber i sommeren 2009, at prins Carl Philip mødte sin nuværende hustru Sofia for første gang! Hvis man følger med i tennis - eller kongefamilier - så er et besøg i Båstad i midten af juli et perfekt tidspunkt!


Tips til en forlænget weekend

Hvis man trænger til at se lidt nye landskaber og koppla av efter, så er det skønt at tage en weekend til Båstad eller Torekov. Her kan man foruden turen ved Hovs Hallar vandre et par af Skåneledens etapper og slutte dagene på spaophold på enten Hotel Skansen i Båstad, eller søsterhotellet Torekov Hotell. Jeg har selv spist på Hotel Skansens restaurant, der har flot udsigt over Kattegat, og var på spaophold på Torekov Hotell i starten af november 2023.


Links til vandrefestivaller, tennisturneringerne og ekstrem-løb omkring Båstad!

Der er en masse outdoor-aktiviteter omkring Båstad og Torekov på Bjärehalvön. Efterået byder på en vandrefestival i oktober og ekstrem-løb omkring Båstad i november. Se links til aktiviteter og hotellerne nedenfor.


Båstad Hiking Festival - næste er i oktober 2024På udkig efter en dagstur til Sverige sammen med andre danske vandrere?

Turleder Maria har taget taxakørekort i november 2023, så i foråret 2024 bliver det muligt at tilbyde endagsture fra København til flotte steder i Sydsverige! Det kunne fx være til Hovs Hallar eller Hallands Väderö! Følg med på sociale medier eller tilmeld dig nyhedsbrevet for at få besked om næste dagstur i foråret 2024.


Hvor skal næste endagstur gå hen?

  • Hallands Väderö (ved Torekov) - ca. 2 timers kørsel fra Kbh

  • Hovs Hallar + Skåneleden - ca. 2 timers kørsel fra Kbh

  • Sandstranden ved Falsterbo - ca. 1 times kørsel fra Kbh61 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

留言

評等為 0(最高為 5 顆星)。
暫無評等

新增評等
Post: Blog2_Post
bottom of page