Foråret er i gang og på Bornholm er det særligt flot! I sprækkedalene mellem klipperne er der anemoner i fuldt flor, og på Bornholm er der hele 5 forskellige anemonesorter, man kan se! Læs mere om nogle af de steder på Bornholm, der er særligt smukke om foråret her.
Nogle af de steder, der er særligt smukke om foråret er:
Troldskoven - istidsgrotte og anemoner
Troldeskoven er en lille skov, der er berømt for sine mange anemoner, og i denne uge er de første anemoner sprunget ud! Sådan så det ud sidste forår:
Ud over de almindelige hvide anemoner, vokser her blå anemoner, gule anemoner, en svovlgul anemone og den såkaldte blegblå anemone - en Appenina (billedet t.v.). Det er efter sigende det eneste sted nord for Alperne, at Appeninaen vokser, og nogle mener, at det var en gårdejer i 1500-tallet, der tog den med til øen fra Italien. Højsæson for anemonerne er i april, mens de kan være borte i maj, når træernes blade springer ud og dækker for sollyset til skovbunden.
I Troldskoven kan man også se Bornholms største såkaldte vandreblok. Det er et stort tonstungt stykke klippeblok, der er havnet i spænd mellem et klippefremspring i skoven, så det former en stor grotte. Et bud er, at blokken har ligget her i ca. 13.000 år. Når isen skurede over grundfjeldet frem til for ca. 20.000 år siden var der indimellem nogle blokke, der løsrev sig fra fjeldet. Og da isen så smeltede på Bornholm for 13.000 år siden er blokken så havnet her i Troldskoven. Det viser sig, at grotten måske er blevet brugt til beboelse. I 1939 var der en turist, der på sin skovtur fandt skeletrester fra et menneske i grotten, der blev dateret til at være 4.000-6.000 år gamle.
Troldskoven blev fredet i 1918 og ligger lidt nord for Døndalen og tæt på Stammershalle Badehotel.
Læs mere om Troldskoven her: Stammershalle og Troldeskoven | Fredninger
Døndalen – vandfald, klippevægge og 300 plantearter
Mellem Gudhjem og Allinge ligger Døndalen, der er en 1,2 km lang og 200 meter bred sprækkedal. Døndalen er kendt for Danmarks største vandfald, der har et fald på ca. 22 meter, hvor der især er fart på vandet om foråret, mens det kan tørre ud senere på sommeren.
Døndalen rummer ca. 300 plantearter, der dels skyldes åen, den lerholdige jord, og læ fra vinden, men også 150 eksotiske træer, som en gårdejer plantede der i 1930’erne!
Naturen i Døndalen blev vurderet så unik, at det blev det første stykke land, som Danmarks Naturfond købte i 1969. Området blev fredet seks år efter, så en tredjedel af området skal stå som urørt skov og der er fri adgang for alle.
Læs mere om Døndalen her: Døndalen på Bornholm - Danmarks Naturfond (dknf.dk)
Kom ud i foråret med en guidet tur
Oplev stederne på egen hånd eller kom med på en guidet tur.
Hvis du er på Bornholm i april, maj eller juni kan du komme med på en guidet tur ud til stederne. Turen starter med en sejltur fra Gudhjem havn, derefter guidet vandretur fra Helligdomsklipperne, ind i Døndalen og i Troldskoven og til sidst en frokost på Stammershalle Badehotel. Hvis du gerne vil nå at se anemonerne er der bedst chancer på turen i april!
Læs mere om en guidet tur her: Dagstur fra Gudhjem: Sejltur, vandretur, frokost - Destination Bornholm
Comments