top of page

Skovflåter i skærgården

Opdateret: 8. apr.

Et af de spørgsmål jeg bliver stillet flest gange inden en vandreferie er, om der er skovflåter i området. Jeg laver ture til skærgården nord for Göteborg i området, der hedder Bohuslän, der er en del af Västra Götalandsregionen, og ja, der er nemlig flåter i det område.


fire flåter på en finger foran græs
flåter på en finger

Foto: California Department of Public Health


Generelt er flåter og flåtoverførte sygdomme mere udbredte i Sverige end i Danmark. En lille procentdel af skovflåter bærer på smitsomme sygdomme. De primære sygdomme er TBE og Borrelia. Man kan blive vaccineret mod TBE men ikke mod Borrelia. Der bliver indrapporteret tal for TBE, og dem kan man sammenligne på tværs af lande.


Hvor mange bliver smittet med TBE i Danmark?

I 2022 blev der diagnosticeret 14 tilfælde af TBE i Danmark, hvoraf de 5 var smittet i Danmark - fire i Nordsjælland og 1 på Bornholm ifølge artiklen her på Sundhed.dk.


Hvor mange bliver smittet med TBE i Sverige?

I Sverige blev der i 2023 indrapporteret 595 tilfælde af TBE. Det er en stigning fra 178 indrapporterede tilfælde i 2014. Stigningen kan dels skyldes, at folk er blevet bedre til at opdage sygdommen og indrapportere den, ligesom der har været en generel befolkningsvækst i Sverige i perioden. Men det kan også skyldes, at der simpelthen er flere flåter og mere kontakt mellem flåter og mennesker.


Hvor i Sverige er der flåter?

Fordelt på regioner så var det Stockholmsområdet (160 tilfælde), Uppsala (52), Södermanland (55) og Västra Götaland (121), der stod for 65 pct. af de indrapporterede tilfælde i 2023. Det hænger selvfølgelig også sammen med, at Sveriges to største byer ligger i de områder, så der er flere folk, der kan blive udsat for flåter, hvis de går sig en tur i skoven. Til sammenligning har der kun været indrapporteret 21 i Skåne i 2023 og 6 i Halland. Du kan se en samlet oversigt over TBE-tilfælde fordelt på områder her.


Er der kommet flere flåter i skærgården?

Der er jo mange tusinder eller millioner af flåter ude i de svenske skove. Det er nogle procenter af dem, der bærer på sygdomme og heraf en promille, der havner på mennesker, der bliver syge af det.


Västra Götalandsregionen har samlet tallene for indrapporterede TBE-tilfælde fra 2010-2023 i figuren nedenfor. Det viser en stigning i antal indrapportede tilfælde af TBE fra 20 i 2010 til 121 i 2023.


graf over antal TBE-tilfælde i Västra Götaland, Sverige, 2010-2023
graf over antal TBE-tilfælde i Västra Götaland 2010-2023


Hvornår er der sæson for flåter?

Flåterne er som regel aktive fra april til november, men hvis temperaturen er højere end 5°C kan de også være aktive om vinteren.


Hvor lever skovflåterne?

Skovflåten trives bedst i områder med fugt og skygge, højt græs og buske, vekslende løvskov og åben mark. Flåterne kan ikke tåle tørke. Det passer meget godt med min oplevelse. Et eksempel på, hvordan skovflåterne kommer i kontakt med en er fx, hvis jeg har shorts på, og går igennem en eng med højt græs. Så har jeg fået 4 flåter på benene blot ved en kort tur over en eng.


Min erfaring er derudover, at der ikke er flåter på vandreruterne langs kysten og på klipperne, mens der er flåter inde i skovene. Jo dybere skov og jo længere inde mod fastlandet - jo flere flåter er der.


Västra Götalandsregionen har angivet tilfældene af TBE ud fra, hvor folk angiveligt er blevet smittet på kortet nedenfor.


Kort over TBE-tilfælde i Västra Götaland 1998-2023

Kort over TBE-tilfælde i Västra Götaland, Sverige
Kort over TBE-tilfælde i Västra Götaland, Sverige

Hvordan kan man beskytte sig mod flåter?

Man kan undgå de fleste flåter ved at sørge for at have lyst og dækkende tøj på fx med sokker uden på bukserne, og man kan benytte insektspray. Derudover kan man tage vaccinen mod TBE.


Hvad gør jeg hvis jeg har fået en flåt på mig?

Hvis man får en flåt på sig, skal man fjerne den. Det anbefales, at man hver aften tjekker sin krop for flåter og fjerner dem, der måtte være. Man kan fjerne dem med neglene eller en pincet.


Hvordan opdager man Borrelia?

Hvis du har misset at fjerne en flåt, og den pågældende flåt netop er iblandt den promille, der bærer på sygdomme, så kan du selv blive syg. Hvis du efter 1-2 uger ser rødme i en cirkelform kan det være Borrelia, og du skal gå til egen læge.


Hvordan bliver man helbredt for Borrelia?

Borrelia kan helbredes med pencillin.


Hvordan opdager man TBE?

Hvis du får influenza-lignende sympotomer i 2-4 dage kan det være TBE. Ca. 75% bliver herefter raske - af sig selv - og ca. 20-30 % udvikler - efter en symptomfri periode på mellem 1-21 dage - symptomer på hjernebetændelse. Omkring 35 % af de patienter, som bliver indlagt pga. hjernebetændelse af TBE - døjer også med sygdommen over en længere periode derefter.


Hvordan bliver man helbredt for TBE?

Der findes en vaccine mod TBE, som man kan få. Den giver dog ikke 100 % beskyttelse. Der findes ingen behandling mod TBE, men i langt de fleste tilfælde går den over af sig selv. Derudover kan man have naturlig immunitet mod sygdommen. Det gælder fx skovarbejdere, der kan have fået så mange bid, så de ikke bliver syge af det!


Skal man vaccinere sig mod TBE inden en vandreferie i Sverige?

I Danmark opfordrer Statens Serum Institut til, at det kun er "personer, der jævnligt færdes uden for stier i kendte risikoområder", der bliver bliver vaccineret. Hvis man mener, at man kunne være i særlig risiko for at blive smittet med TBE, kan man tale med sin læge eller en vaccinationsklinik om evt. vaccination. Man kan læse mere på sst.dk og ssi.dk.


I Sverige så kommer det an på hvilket område, man skal opholde sig i. Hvis du skal på byferie behøver du selvfølgelig ikke nogen TBE-vaccination, men hvis du skal på vandreferie kan det være en god ide.


I Västra Götalandsregionen, der bl.a. dækker skærgården nord for Göteborg, har myndigheden på området siden 2022 anbefalet TBE-vaccination "til alle i Västra Götaland, der opholder sig i naturen". Det er en anbefaling, der kom ud så sent som den 11. marts 2024, således at man kan starte på vaccinationen forud for sommersæsonen. Der er ikke nogen nærmere angivelse af, hvor meget ophold, der menes, før det anbefales, at man vaccineres.


Det betyder, at skal du på vandreferie i skærgården i år, og man læser den svenske myndigheds anbefaling som omfattende enhver, der opholder sig blot fx en uge ude i naturen, så vil anbefalingen være, at man bliver vaccineret mod TBE.


Du kan læse hele pressemeddelelsen på svensk her.


Jeg er ikke selv blevet vaccineret mod TBE, til trods for at jeg opholder mig meget deroppe, men vil selv tjekke bivirkningerne ved vaccinen, hvor omfattende den er, og overveje det til denne sæson!


God tur!☀️


133 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Post: Blog2_Post
bottom of page