top of page

VELKOMMEN TIL SKÆRGÅRDEN!

Fra Göteborg til Norge ligger der 7.000 klippeøer med gode vandrestier, flot natur, betagende udsigt og hyggelige fiskerlejer. Læs mere om områdets historie og de smukke vandreruter her.


Læs mere om fællesture - vandre- og yogarejser til skærgården 2024

Læs mere om en kør-selv vandreferie til skærgården 

Læs den nye bog med 17 turforslag til skærgården

 

Hvad er en skærgård?

En skærgård er en samling af øer langs en kyst. Et lidt overraskende fun fact om Sverige er, at Sverige er det land i verden, der har allerflest øer! Der er opgørelser, der tæller mellem 220.000-266.000 øer, og det er vel at mærke alt fra store øer som Orust på vestkysten eller Kungsholmen i Stockholm til ubeboede øer og bittesmå klippeskær. Det er flere end Norge, Finland og Japan, der ligger nummer to, tre og fire på listen. Sverige har en del skærgårde - hvoraf nogle af de mest kendte er Stockholms skærgård, Blekinge skærgård, Norrbottens skærgård og så den vestsvenske skærgård, som du kan læse mere om nedenfor.

Hvor ligger den vestsvenske skærgård?

Den vestsvenske skærgård ligger i Bohuslän i regionen Västra Götaland. Det er området fra Göteborg til den norske grænse. Happy Hike laver hummerture til Marstrand lige nord for Göteborg, samt ture til området omkring Lysekil ca. 100 km. nord for Göteborg. Fællesturene går til Kärlingesund, der ligger mellem Uddevalla og Lysekil, og kør-selv-turene går til Skaftö, der ligger syd for Lysekil. Se stederne på kortet nedenfor.

Hvad er der særligt ved skærgårdsvandring?

Det, der gør skærgårdsvandring til noget særligt, er klippelandskabet, udsigterne over hav og øer, de urørte skove, og endelig er der ingen trafik og larm, fordi mange af øerne er bilfri. Det giver en unik vandreoplevelse, der adskiller sig fra vandring i de danske landskaber samtidig med, at rejsen derop er komfortabel og kan gøres på nogle timer.

Unikt og varieret klippelandskab

Klippelandskabet og de 7.000 øer gør, at landskabet adskiller sig fra typisk flade danske landskab. Og fordi mange af øerne og store dele af Bohuslän er naturreservater, er der ikke fældet træer her i de seneste 100 år. Det giver et smukt og varieret landskab.

Udsigt til Skagerrak og dybe fjorde

Landskabet indeholder tusindvis af øer og dybe fjorde. I området omkring Skaftö kan man nå at se Gullmarsfjorden og Åbyfjorden, der begge byder på smukke vandreruter med flot udsigt. Gullmarsfjorden er Sveriges eneste tærskelfjord. Fjorden er 40 meter dyb i indløbet fra Skagerrak - og op til 120 meter dyb længere inde. Der går en passagerfærge over Gullmarsfjorden mellem Fiskebäckskil på Skaftö og Lysekil, der er en del af fastlandet mod nord. 

Idylliske fiskerlejer

Bohuslän har en lang fiskertradition og de små hyggelige fiskerlejer er bevaret. Her er der velholdte træhuse, smalle gader og lækre restauranter. På Skaftö er der tre mindre fiskelejer: Grundsund, der ligger yderst på den vestligste del af øen, Fiskebäckskil på øens nordlige side og Rågårdsvik mod syd. Den berømte visesanger Evert Taube tilbragte meget tid på naboøerne Flatön og Ängön og hans morbror var fyrmester ved fyret på Skaftös sydligste del, Islandsberg Huvud, og de bohuslänske klipper og hav er vidt beskrevet i Taubes viser. 

En del af Kongeriget Danmark-Norge

Bohuslän har været mere dansk end svensk. Det var en del af Kongeriget Danmark-Norge frem til Roskildefreden i 1658, hvor Kong Frederik den Tredje måtte afstå bl.a. Bohuslän, Skåne, Halland og Blekinge til Sverige. Bohuslän var et grænseområde, og der var hyppigt krig mellem Danmark-Norge og Sverige fra ca. 1200 til ind i 1700-tallet. På vejen kan du se Bohus Fästning lige uden for Göteborg, der er bygget af Danmark-Norge i 1300-tallet for at forsvare området mod svenskerne, og i Marstrand kan du se Carlstens Fästning, som svenskerne byggede umiddelbart efter de vandt området tilbage i 1658. Tordenskjold lykkedes  med at generobre Carlstens Fästning og Marstrand, men Danmark måtte opgive at få området tilbage, da stormagter som England og Frankrig foretrak at Skandinavien var delt i flere mindre lande, frem for ét dominerende land. Siden da har der været fred i Bohuslän i over 300 år. I skærgården bliver du klogere på en mere ukendt del af danmarkshistorien.

Hvordan kommer jeg afsted til skærgården?

Den vestsvenske skærgård ligger i køreafstand fra Danmark, og man kan komme afsted på en weekend. Det anbefales at have egen bil med derop. Der er også mulighed for at komme derop med offentlig transport. Det vil være tog til Göteborg og derefter er der 2 busser til fx Grundsund eller 1 bus til Marstrand.
 
Du kan booke en tur med Happy Hike, hvor du får hotelovernatning i et af de hyggelige fiskerlejer og en komplet vandrepakke med - det er morgenmad, frokost-to-go, turmateriale med program og kort over ruterne, så du selv nemt kan finde de bedste ruter tilpasset jeres niveau.

Læs mere om en kør-selv vandreferie

Hvis du ikke selv har bil kan du komme med på en tur, hvor der er sørget for transporten. Happy Hike arrangerer fællesture med egen bus fra København til skærgården. ​

Læs mere om de næste fællesture til skærgården

 

Hvilke ruter skal man vælge i skærgården?

Kuststigen

Kuststigen er en længere, sammenhængende vandrerute, der går fra byen Uddevalla inde i landet, over Sveriges tredjestørste ø Orust og helt ud til Grundsund, inden den fortsætter nordpå mod Norge. Kuststigen drives af Västkuststiftelsen i samarbejde med en række kommuner i Bohuslän.  

Opdag Kuststigens ruter her

Lokale stier

Dertil er der lokale vandrestier, der vedligeholdes af foreninger. For nogle år siden åbnede fx Strandpromenaden i Grundsund, der går langs den dramatiske klippekyst fra havnen i Grundsund, før den møder Munkeviksleden, derefter Korpelialeden, møder Kuststigen og når Fiskebäckskil.

 

Hvis du booker en kør-selv-vandreferie får I udleveret et kort over ruterne på hotellet, og du får tilsendt Happy Hike's vandreguide til området samt gps-kort til mobilen.

Du kan også købe vandreguiden separat her!

 

Læs mere om hvilke øer man kan besøge her nedenfor.

Hvilke øer er værd et besøg?

Skaftö

På skærgårdsøen Skaftö er der mange smukke og varierede vandreruter. Ruten på 6 km hver vej mellem de smukke fiskelejer Grundsund og Fiskebäckskil byder på udsigt over Skagerrak og Gullmarsfjorden. Derudover er der ruter, der om foråret går gennem en smuk anemoneskov og om efteråret byder på en overdådighed af flotte farver og kantareller.

Læs mere om Skaftö her  

Gullholmen

Man kan besøge Gullholmen ved at tage passagerfærgen fra Tuvesvik på Orust. Overfarten tager kun 5 minutter! På Gullholmen er et romantisk fiskerleje, klipper, en 500 år gammel eg og flot udsigt over Skagerrak og naboøerne. Øen er et naturreservat uden biler og vandreruterne er op til 16 km.

Dyrön

Den lille Dyrön længere sydpå byder på klipper, skov samt betagende udsigter over øer, skær og både Kattegat og Skagerrak. Der er kun 5 km rundt om øen, men terrænet er kuperet og her får du hele skærgårdsoplevelsen på én ø. Prøv også at booke en tur i saunaen, der ligger langs ruten!

Læs mere om Dyrön her

Marstrand

Syd for Dyrön og ca. 40 minutter i bil fra Göteborg ligger den svenske sejlerhovedstad Marstrand. Byens vartegn er den historiske Carlstens fæstning, som Tordenskjold indtog i sin tid – men dog ikke lykkedes at holde. Marstrand er delt i en gammel bydel, Marstrandsön, og en nyere bydel på Koön. Der er smukke vandreruter på begge øer med flot udsigt over Kattegat og øerne omkring. Når hummersæsonen begynder i slutningen af september kan du komme på tur ud med en lokal fisker og hive hummere op fra havbunden - og få dem med hjem at spise.

Læs mere om hummerturene fra Marstrand her

Læs mere om Marstrand her

bottom of page