Om skærgårdsøerne

Fra Göteborg til Norge ligger der 7.000 klippeøer med gode vandrestier, flot natur, betagende udsigt og hyggelige fiskerlejer. Læs mere om områdets historie og de smukke vandreruter her.

Rundt om Skaftö

Vandreturene foregår på skærgårdsøen Skaftö og fastlandet nord for øen. Skaftö er en af de 7.000 skårgårdsøer, der ligger mellem Göteborg og Norge. Skaftö ligger i Bohuslän i regionen Västra Götaland – midt mellem Göteborg og den norske grænse. Øen ligger i Lysekils Kommun, syd for den større by Lysekil, som man kan se fra den nordlige del af Skaftö.

Læs mere om Bohuslän her  

Læs mere om Skaftö her  

Kom med på tur

Happy Hike arrangerer ture til skærgården. Du kan vælge mellem kør-selv vandreferier med hotel eller fællesture med dansk-svensk turleder. Se mere på links nedenfor.

Læs mere om en kør-selv vandreferie her

 

Læs mere om den næste fællestur til skærgården 21-25 august 2022 her 

17897061170067711
17897061170067711

press to zoom
P1010643 edit
P1010643 edit

press to zoom
Bokenäset- Photo Tomseye - 1
Bokenäset- Photo Tomseye - 1

Describe your image

press to zoom
17897061170067711
17897061170067711

press to zoom
1/20

Udsigt til Skagerrak og dybe fjorde

Mellem Skaftö og Lysekil går Gullmarsfjorden, der er Sveriges eneste tærskelfjord. Fjorden er 40 meter dyb i indløbet fra Skagerrak - og op til 120 meter dyb længere inde. Der går en passagerfærge over Gullmarsfjorden mellem Fiskebäckskil på Skaftö og Lysekil, der er en del af fastlandet mod nord. 

Tre idylliske fiskerlejer

Der er tre mindre fiskelejer på Skaftö, mindre landbrug, skov, kyst og naturreservater. Fiskerlejerne er Grundsund, der ligger yderst på den vestligste del af øen, Fiskebäckskil på øens nordlige side og Rågårdsvik mod syd. Øen er en klassisk bohuslänsk skærgårdsø, der er meget populært blandt svenskere og nordmænd om sommeren. Den svenske vestkyst er svenskernes favoritrejsemål i Sverige om sommeren, og mange svenskere har sommerhus og båd her i området. ​​​

En del af Kongeriget Danmark-Norge

Bohuslän var en del af Kongeriget Danmark-Norge frem til Roskildefreden i 1658, hvor Kong Frederik den Tredje måtte afstå bl.a. Bohuslän, Skåne, Halland og Blekinge til Sverige. Historisk set har området ernæret sig ved fiskeri, særligt sildefiskeri, skibsfart og i mindre grad landbrug.

 

Berømt fra Taubes viser

Den berømte visesanger Evert Taube tilbragte meget tid på naboøerne Flatön og Ängön og hans morbror var fyrmester ved fyret på Skaftös sydligste del, Islandsberg Huvud, og de bohuslänske klipper og hav er vidt beskrevet i Taubes viser.  

Vandreruter gennem urørt skov

Der er mange flotte vandreruter på Skaftö. Stierne går gennem varierede omgivelser – der er granskov, bøgeskov, svampe om sommeren og efteråret, dramatiske klippekyster og betagende udsigt over havet og naboøerne.  Og fordi mange af øerne og store dele af Bohuslän er naturreservater, er der ikke fældet træer her i de seneste 100 år. Det giver et smukt og varieret landskab.

Følg 'Kuststigen'

Kuststigen er en længere vandrerute, der går fra byen Uddevalla inde i landet, over Sveriges tredjestørste ø Orust og helt ud til Grundsund, inden den fortsætter nordpå mod Norge. Kuststigen drives af Västkuststiftelsen i samarbejde med en række kommuner i Bohuslän.  

Opdag Kuststigens ruter her

Lokale stier

Dertil er der lokale vandrestier på Skaftö, der vedligeholdes af foreninger og for et par år siden åbnede Strandpromenaden i Grundsund, der går langs den dramatiske klippekyst fra havnen i Grundsund, før den møder Munkeviksleden, derefter Korpelialeden, møder Kuststigen og når Fiskebäckskil.

 

Hvis du booker en kør-selv-vandreferie får I udleveret et kort over ruterne på hotellet, og du får tilsendt forslag til program, beskrivelser af ruterne og gps-kort til mobilen.

Læs mere om Skaftö og de andre flotte øer her nedenfor:

Skaftö

På skærgårdsøen Skaftö er der mange smukke og varierede vandreruter. Ruten på 6 km hver vej mellem de smukke fiskelejer Grundsund og Fiskebäckskil byder på udsigt over Skagerrak og Gullmarsfjorden. Derudover er der ruter, der om foråret går gennem en smuk anemoneskov og om efteråret byder på en overdådighed af flotte farver og kantareller.

Læs mere om Skaftö her  

 

Gullholmen

Man kan besøge Gullholmen ved at tage passagerfærgen 10 minutter fra Tuvesvik på Orust. Her er et romantisk fiskerleje, klipper, en 500 år gammel eg og flot udsigt over Skagerrak og naboøerne. Øen er et naturreservat uden biler og vandreruterne er op til 16 km.

 

Dyrön

Den lille Dyrön længere sydpå byder på klipper, skov samt betagende udsigter over øer, skær og både Kattegat og Skagerrak. Der er kun 5 km rundt om øen, men terrænet er kuperet og her får du hele skærgårdsoplevelsen på én ø. Prøv også at booke en tur i saunaen, der ligger langs ruten!

Læs mere om Dyrön her

 

Marstrand

Syd for Dyrön og ca. 40 minutter i bil fra Göteborg ligger den svenske sejlerhovedstad Marstrand. Byens vartegn er den historiske Carlstens fæstning, som Tordenskjold indtog i sin tid – men dog ikke lykkedes at holde. Marstrand er delt i en gammel bydel, Marstrandsön, og en nyere bydel på Koön. Der er smukke vandreruter på begge øer med flot udsigt over Kattegat og øerne omkring. Når hummersæsonen begynder i slutningen af september kan du komme på tur ud med en lokal fisker og hive hummere op fra havbunden - og få dem med hjem at spise.

Læs mere om hummerturene fra Marstrand her

Læs mere om Marstrand her